Värt att veta om Teledyne FLIR – Världens största inom infraröd teknologi

Värt att veta om Teledyne FLIR – Världens största inom infraröd teknologi

FLIR står för Forward Looking InfraRed

Elma Instruments AB är skandinavisk masterdistributör för FLIR Systems, som är marknadsledande inom utveckling, produktion och marknadsföring av termiska kameror och tillhörande produkter. Elma Instruments är självklart lagerförande, och vi levererar de mest sålda FLIR-produkterna från dag till dag till våra många nöjda kunder i Skandinavien.

Lite historia omkring FLIR

FLIR Systems är ett amerikanskt företag som grundades 1978. Då som nu, var företaget pionjärer inom termiska applikationer och i utvecklingens framkant. Ett annat företag som också var med från starten vad gäller termiska kameror, var svenska Agema som 1965 utvecklade den första kommersiella infraröda skannern som använde flytande kväve till kylning.

I 1997 utvecklade Agema den första batteridrivna och okylda termiska kameran Agema 570 - och 1998 blev Agema köpt av FLIR Systems. Sedan dess har det gått snabbt framåt med hänsyn till utvecklingen - kamerorna har blivit mindre, fått högre upplösning, bättre känslighet och fler funktioner, samtidigt som de har blivit mycket billigare.

FLIR idag

Utvecklingen fortsätter och FLIR håller sin position som världens största producent inom termiska produkter. För de många utvecklingsingenjörerna hos FLIR, är nytänk ett nyckelord. Gång på gång är FLIR först med nya funktioner och förbättringar av de termiska kamerorna, till stor glädje för användarna. Ett bra exempel är den patenterade funktionen MSX, som idag är implementerad i, i stort sätt alla termiska kameror från FLIR. När MSX-funktionen aktiveras direkt i kameran eller efteråt i analysprogramvaran, läggs konturer från den digitala bilden in i den termiska bilden. Resultatet är en fantastisk bildskärpa, och faktiskt är det i många fall möjligt att läsa märkningen på komponenter i termobilden.

På grund av den positiva prisutvecklingen ser vi i dag att fler och fler stora som små företag i högre grad använder en termisk kamera till felsökning samt förebyggande underhåll, och därmed minskar dyra driftstopp i produktionen. Den termiska kameran till din Smartphone har också blivit mycket populär - antingen som gadget för den privata användaren som önskar att kontrollera husets isolering eller till mindre företag som gärna vill känna på termografering för några få tusen kronor.

Elma kan leverera en termisk FLIR-kamera till många olika applikationer

Handhållen termografering från FLIR

Handhållen termografering från FLIR

Programmet sträcker från enkla peka-och-skjut kameror för några tusen kronor, upp till highend modeller för den avancerade/certifierade termografören. Här hittar du perfekta kameror för applikationer inom el, bygg, VVS, veterinär och mycket annat.

Läs mer, klicka här

FLIR Automation

FLIR Automation

FLIR har också ett jättestort produktprogram inom termiska kameror för fast montering. Kamerorna används bl.a. till automation, processkontroll, förebygga brand, övervakning och mycket mer. Vi vägleder dig gärna så att du får rätt kamera för dina uppdrag.

Läs mer, klicka här

FLIR Forskning och Utveckling (R&D)

FLIR Forskning och Utveckling (R&D)

Termografering har sedan länge gjort sitt intåg i vetenskaps- och utvecklingslaboratorier – kamerorna i detta segment är normalt superkänsliga och kan spela in/analysera t.ex. värmeprocesser.

Läs mer, klicka här

FLIR Gaskamera

FLIR Gaskamera

Optical Gas Imaging (OGI) är gasdetektering med en speciellt utvecklad termisk kamera. Kameran ser bara en del av det termiska spektrat, och kan därför användas till att hitta gasläckage. De olika modellerna i GF-serien täcker olika våglängder och är optimerade för olika typer av gaser. I stället för att gå runt med en gas-sniffer kan du med en gaskamera stå på ett betryggande avstånd och skanna området efter eventuella gasläckor – bra för dig och bra för miljön.

Läs mer, klicka här

Termiska kikare från FLIR

Termiska kikare från FLIR

Termisk kikare, infraröd kikare, nattkikare och Night Vision – kärt barn har många namn, och FLIR har ett stort program av termiska kikare med olika IR-detektorer och därmed prisklasser. FLIR Scout och den nya Scion-serien hjälper dig med hjälp av infraröd teknologi att se personer, föremål och djur, även om det är mörkt och du inte kan se särskilt mycket med blotta ögat. Till exempel kan FLIR Scion OTM366 detektera en person (1,8m x 0,5m) på 1280 meter avstånd i totalt mörker.

Läs mer, klicka här

Termisk övervakning från FLIR

Termisk övervakning från FLIR

Arbetar du med säkerhet är Elma och FLIR dina samarbetspartners. Vi erbjuder både traditionella övervakningskameror, termografisk övervakning och kameror och kameror som kombinerar de två funktionerna i en robust och professionell kamera – önskar du EX-godkännande, är inte heller det något problem.

Läs mer, klicka här

IR-fönster från FLIR

IR-fönster från FLIR

Termografering i elcentraler kan vara både besvärligt och till och med förbundet med fara, när centralen öppnas och man måste plocka bort en massa kapslingar för att kunna termografera. Lösningen på detta problem kan vara FLIR IRW, som är en serie inspektionsfönster, som den infraröda strålningen ser igenom. IR-fönstret är monterat i en aluminium- eller rostfri stålram med en öppningsbar lucka - de är superenkla att montera och finns i olika storlekar. När centralen skall termograferas behöver termografören inte längre öppna den vilket spar tid och minskar risken för skador.

Läs mer, klicka här

FLIR Test and Measuring

FLIR Test and Measuring

Mätinstrument som multimetrar, tångamperemetrar, fuktmätare, IR-termometrar och videoendoskop är också några av FLIRs starka sidor. Många av instrumenten kan kommunicera med de termiska FLIR-kamerorna via Bluetooth och Meterlink. FFLIR har utvecklat en unik serie av mätinstrument med inbyggd infraröd detektor. Det finns just nu flera multimetrar, tångamperemetrar och fuktmätare i serien. FLIRs beteckning på handhållna instrument med infraröd detektor är IGM, vilket är en förkortning av ”Infrared Guided Measurement” – instrument som guidar användaren med hjälp av infraröd teknologi. Vill du veta mer om IGM är du mycket välkommen att slå oss en signal.

Läs mer, klicka här

Är din nästa termiska kamera från FLIR?

Val av kamera, detektorstorlek och lins kan vara svårt att överskåda som ny användare av termografiutrustning, men Elma Instruments hjälper dig gärna med råd och vägledning i förhållande till dina termograferingsuppdrag. Våra termografiutbildade säljare visar dig gärna olika modeller och ger råd och vägledning, så att du kan ta det korrekta beslutet vad gäller köp av termokamera och tillbehör.

Elmaskolan – lär dig att använda din FLIRkamera på rätt sätt

Köper du en termokamera hos Elma Instruments lämnar vi dig aldrig i sticket. Vi erbjuder ett stort utbildningsprogram inom termografering och du bestämmer själv hur mycket eller lite tid du vill lägga. Vi erbjuder timbaserade kurser, dagsbaserade kurser eller vi kan erbjuda en komplett utbildning inom termografering. Vill du veta mer om din nyinköpta termokamera och tillhörande programvara ordnar vi även det. Hos Elma kan du få det precis som du önskar det. 

Elmaskolan erbjuder också opartiska Level 1 termografikurser, som efter avklarad examen ger dig tillgång till att arbeta vidare mot certifiering inom eltermografering eller liknande.

Se mer om Elmaskolan här

Elma Support

Hos Elma lägger vi mycket stor vikt på support, och det är ett av våra mycket viktiga fokusområden. Om du fastnar på grund av ett tekniskt problem eller en fråga, har vi specialister inom bl.a. termografering sittande klara vid telefonerna och ger support på lokalt språk i Sverige, Danmark och Norge. Genom att köpa en termokamera hos Elma Instruments eller en av våra återförsäljare är du säker på att hjälpen alltid är i närheten, om du har behov av det.

 

Elma Service & kalibrering

Elma Instruments har ett 250m2 stort uppdaterat servicecenter i Farum, där våra servicetekniker kan serva och kalibrera de olika mätinstrument vi har sålt genom åren. Genom att köpa dina mätinstrument hos Elma Instruments är din investering säkrad för framtiden. Med tanke på kalibrering av din termokamera, erbjuder vi konkurrenskraftig, spårbar kalibrering från dag till dag efter överenskommelse.