KOM IHÅG: Även om installationen testas i spänningslöst tillstånd, påtrycks den ofta med en mycket hög och personfarlig DC-spänning under test.
När en installation trycks på med en DC-spänning kommer den under den första tiden att ”laddas upp” - det löper en liten laddström. Instrumentet kan inte känna skillnad på laddströmmen och läckströmmen. Därför kommer man ofta se att isolationsresistansen startar lågt och stiger under den första delen av testet. Därför är det alltid viktigt att testspänningen trycks på länge nog för att resultatet skall stabilisera sig i displayen. Längden av uppladdningen beror på installationens kapacitans, isolationsmaterialets absorption, eventuell läckström samt av det använda instrumentets uteffekt.
Perioden kan vara från några få millisekunder till exempel i en installationskabel i en husinstallation, till många minuter när vi talar store motorer, matningsnät och liknande. I vissa fall kan isolationstestaren helt enkelt inte ladda upp installationen, om den har för låg uteffekt. Kom därför ihåg att välja en passande isolationstestare vid större installationer.
Var också uppmärksam på att temperaturen kan ha inflytande på isolationsresistansen. Speciellt vid förebyggande underhåll där isolationsresistansen följs år för år är det viktigt att utföra test vid likartade förhållanden. En tumregel, grovt räknat visar att en stigning i temperatur i lindningarna på en elmotor på 10˚C halverar isolationsresistansen, medan en 10˚C sänkning fördubblar isolationsresistansen. Som utgångspunkt är temperaturen irrelevant i många fall, till exempel vid en ny bostadsinstallation, då isolationsresistansen ofta är långt högre än instrumentet kan mäta och därmed mycket långt från gränsvärdet.
Dessutom kan fukt och kondens på isolationsmaterialet ha inflytande på isolationsresistansen, beroende på föroreningsgraden. Alltså mängden och typen av nedsmutsning på isolationsmaterialet.