- Om alla fyra testerna blir godkända är JFB ok och du kan nu prova med testknappen.
- Om inte alla fyra testerna blir godkända är JFB defekt och skall bytas. Kontrollera dock att alla grupper efter JFB har varit frånkopplade och att instrumentet har varit korrekt anslutet.
- Om JFB inte löser ut när testknappen aktiveras är JFB defekt och skall bytas.
- Kom ihåg att följa producentens/leverantörens rekommendation om kontroll och kalibrering av instrumentet.
Med dessa punkter säkrar man att man testar med en metod som liknar den producenterna följer. Härmed kan man undvika oenighet om när en JFB är ok och när den är defekt. Iakttag att det vid test på en typ A JFB med pulserande felström, tillåts en utlösning vid 1,4 gånger märkströmmen (42mA vid en 30mA JFB).
Om det är en typ AC JFB som skall testas, kan test 2 och 3 inte användas.
Ovanstående beskrivning är endast ett test av själva JFB. I TT-system skall man dessutom utföra en mätning av övergångsresistansen på jordanslutningen för de utsatta delarna i installationen. Utifrån JFB maximala utlösningsström och genom att använda formeln: Ra X Ia < 50 Volt är det möjligt att hitta den maximalt tillåtna felkretsimpedansen (Ra). Felskretsimpedansen är summan av jordelektrodens
övergångsresistans till jord och resistansen i skyddsledaren till de utsatta delarna.
Vid skydd med JFB med en märkutlösningsström på 30 mA betyder detta en maximal slingimpedans på 1666 ohm. Använder man istället en JFB med en maximal utlösningsström på t.ex. 300 mA, får slingimpedansen högst vara 166,6 ohm. De flesta installationstestare och JFB-testare har också en funktion för mätning av slingimpedans och beröringsspänning.
Några instrument har dessutom ett speciellt område för test av typ B JFB. Det är dock ännu inte beslutat om några speciella procedurer för test av typ B JFB.