Fuktmätning i trä

Fuktmätning i trä

Nya byggmetoder och nya regler kan medföra ökad fuktanhopning, fler fuktproblem och kräva längre tid för torkning. Det är därför mycket viktigt att mäta korrekt och att använda de rätta instrumenten till uppgiften.

Det finns många olika instrument för att söka och mäta fukt i material. Det kan delas upp i två kategorier. Den första är instrument med instickselektroder, inklusive hammarelektroder som kan användas för mätning av fukt i trä. Dessa instrument kan också användas för sökning av fukt i andra material. Exempel på denna typ av instrument är Protimeter Timbermaster, Protimeter mini, Tramex CMEX5 och Elma DT125.

Den andra kategorin är instrument som utför en så kallad ”icke-destruktiv” mätning, som normalt sett har en kula eller mätplatta som hålls mot materialet. Den här typen av instrument kan användas i samband med eftersökning efter fukt i material generellt. Exempel på denna typ av instrument är Protimeter Aquant, Protimeter Surveymaster, Tramex ME5 och Elma DT128M.

Mätning

Som beskrivits ovan är det bara instrument med instickselektroder eller hammarelektroder som kan användas till sann mätning, och då bara i trä. Principen bakom denna typ av mätning är i grund och botten en enkel resistansmätning eftersom träets fuktighet har inflytande på just resistansen. Därför mäter man resistansen och därmed fukten mellan elektroderna som normalt betecknas som en ytmätning. Det finns även isolerade elektroder, ofta utförda som hammarelektroder, som med fördel kan användas för mätning djupare ner i träet. Vid användning av isolerade elektroder mäts fukten i detta fall inne i träet, mellan det oisolerade områdena på elektroderna. Man skall ta hänsyn till att mätningarna kan påverkas av förhållandena vid mätstället, såsom materialtemperatur, eller om det t.ex. är hög salthalt.

Mätning i praktiken

I instrument med instickselektroder kan man normalt sett välja den träsort, som man önskar att mäta på. Elektroderna pressas eller slås in i träet, så djupt som man önskar att mäta, gärna in till materialets centrum. Fuktigheten kan nu ögonblickligen läsas av på instrumentet. Kom ihåg att det är viktigt att hitta det fuktigaste området i träet.

Denna typ av instrument visar fuktigheten i viktprocent i relation till träets torra massa i området mellan 7 och 28% (fibermätning). Värden över 28% betyder alltså att träet är mättat, vilket betyder att materialet är genomblött. Upplever du att ett instrument med instickselektroder inte ger utslag, och därmed inte verkar fungera, beror det sannolikt på att träet är torrt, och då har en fukthalt under 7%.

Användning av instrument med instickselektroder i andra material än trä

När instrument med instickselektroder används på andra material än trä är det inte längre tal om en mätning, utan i stället en sökning. Det angivna värdet är inte längre en korrekt viktprocent, utan bara ett förhållande eller indextal, som kan användas till att avgränsa en skada och hitta ursprunget. De kan dessutom användas till mätning vid olika tidpunkter, till exempel i samband med en torkningsprocess som normalt pågår under flera dagar och där utvecklingen då kan övervakas.