Installationen på växelriktarens DC-sida är konstant under spänning och skall behandlas därefter. För att verifiera att installationen är säkerhetsmässigt godkänd och klar för drift, är det en rad tester som skall utföras:
Kontinuitetstest
Potentialutjämningsledare mellan solcellspanelerna, och en eventuell anslutning till jordspett/-skena testas med 200 mA. Alla paneler skall ha samma potential, då spänningsskillnader mellan panelerna kan påverka prestandan, och i värsta fall utgöra en risk för en elektrisk stöt.
Polaritetstest
Polaritetstest är särskilt viktigt, då skiftade poler kommer att påverka anläggningens spänning och kan resultera i skador på panelerna med skiftad polaritet. Polaritet kan verifieras med en spänningsprovare eller multimeter gjord för mätning på solceller.
Isolationstest
Fel till chassi eller jord är några av de mest frekventa felen på en solcellsanläggning, och det är därför nödvändigt att testa isolationsresistansen mellan ledarna och chassi/jord. Solcellspanelernas chassi är inte nödvändigtvis anslutna till AC-installationens jord och i dessa fall är det viktigt, att isolationstestet utförs till chassi eller DC-jordplint. Observera att solcellsanläggningar (framför allt på tak) i många fall inte är anslutna till jord.
Traditionellt utförs isolationstest med en isolations- eller installationstestare i spänningslöst tillstånd, men eftersom solcellspaneler inte är spänningslösa, skall man använda ett testinstrument som kan utföra isolationstest under spänning.
Tomgångsspänning (Uoc)
Tomgångsspänningen är solcellspanelens/-strängens spänning utan belastning. Märkspänning, antalet serieanslutna paneler, solinstrålning samt celltemperatur kommer att påverka mätningen.
Kortslutningsström (Isc)
Kortslutningsströmmen mäts genom att kortsluta solcellspanelens/-strängens poler och mäta strömmen. Märkström, antal paneler, celltemperatur och i hög grad solinstrålningen påverkar kortslutningsströmmen.
Solinstrålning
I Sverige kommer solinstrålningen i stort sätt alltid vara mindre än databladets STC-värde, men den är viktig att mäta, eftersom den är avgörande för solcellsanläggningens funktion. Genom att samtidigt använda en inklinometer, försäkrar man sig om att solen inte står för lågt för att utföra en korrekt mätning.
Solintensiteten mäts med en pyranometer, som antingen kan vara ett självständigt, handhållet instrument eller en referenscell som tillbehör till en solcellstestare, där data sparas med övriga mätvärden. Pyranometern/referenscellen skall användas i samma lutning som solcellspanelen, och kan i några fall monteras på sidan av solcellspanelen.
Temperatur
Blir celltemperaturen för hög, reduceras solcellspanelens prestanda. På en varm dag med hög omgivningstemperatur och dålig luftcirkulation på baksidan av solcellspanelerna, kommer celltemperaturen vara annorlunda än vid fristående paneler på en vinterdag.
Celltemperaturen mäts med en temperaturprob monterad på solcellspanelens baksida medan omgivningstemperaturen mäts i fri luft. Temperaturproben kan vara densamma, och kan med fördel vara ansluten till en solcellsinstallationstestare, då mätningen i sådana fall kan användas tillsammans med övriga mätningar.
DC-effekt och verkningsgrad
För att kontrollera att en solcellspanel, -sträng eller -anläggning presterar som den skall, mäter man strömmen (Impp) med en tångamperemeter och driftsspänningen (Vmpp), vilket solcellstestaren omräknar till DC-effekten (Pmpp).
Solcellsanläggningens verkningsgrad (nDC) och funktion är i hög grad beroende på solintensiteten, men smuts, damm, löv och annat kan också spela in; för att få korrekta mätningar bör panelerna vara rena och skuggfria.
Mätningen kan antingen utföras på hela anläggningen eller delas upp på strängar eller paneler.