Fuktmätning i trä, betong, gips och murverk

Det finns många metoder för att mäta fukt i material. Mätmetoderna delas ofta in i tre kategorier: Icke-destruktiv fuktmätning sker genom att RF-signaler skickas in i materialet. Icke-destruktiv sökning ger en snabb överblick över epicentrum och omfattningen av fuktskadorna.  

Destruktiv fuktmätning utförs av instrument med införingselektroder som mäter resistansen i materialet för att bestämma fuktnivån på specifika platser. Metoden kallas destruktiv, då man skadar en liten del av ytan. 

En tredje mätmetod kallas in-situ, där ett hål borras i materialet och en hygrometer placeras i det. Denna metod anses vara den mest exakta, men är också den mest mödosamma. Denna metod används speciellt vid mätning i betong.

Centralt för fuktmätning är mätning i trä. Trä är ett organiskt material och i ständig interaktion med sin omgivning. Beroende på förhållandena i omgivningen kommer träet att absorbera eller släppa ut fukt tills det har samma fukthalt som omgivningen.

Har du någonsin upplevt en trädörr som expanderar en fuktig sommardag? Det är fuktbalans i träet i praktiken. Denna egenskap används i många fuktmätare med ett uttryck som kallas Wood Moisture Equivalent (% WME). Enkelt uttryckt uttrycker WME en godtycklig materialfukthalt som en träbit skulle uppnå genom att vara i kontakt med den över tid. Detta utnyttjas bl.a. att mäta fuktnivån i andra material som gips och murverk. 

På Elma står vi redo att ge dig råd om val av fuktmätare och vi erbjuder fuktmätare för alla behov. Hos oss hittar du flera produkter från marknadsledande leverantörer som Protimeter och Tramex samt våra egna Elma fuktmätare.

Fuktmätare för trä

Fuktmätare för trä

Lärk, douglasgran och tall är alla barrträd och kan lätt antas ha samma egenskaper! 

> Läs mer här

Fuktmätning i betong

Fuktmätning i betong

Elmas breda sortiment av betongfuktmätare söker och mäter fukthalten i betonggolv och avjämningsgolv och hjälper till att undvika fuktrelaterade problem som kan orsaka golvhaveri.  

> Läs mer här

 

Fuktmätning i gips och murverk

Fuktmätning i gips och murverk

Fuktmätning i betong, gips och murverk är väsentligt för att säkerställa byggmaterialens integritet och undvika fuktrelaterade problem.   

> Läs mer här

 

Fuktmätare för trä

Fuktmätare för trä

Lärk, douglasgran och tall är alla barrträd och kan lätt antas ha samma egenskaper! De är höga, täckta av barr och ger ifrån sig en talldoft, vilket tydligt visar att dessa tre trädslag är nära besläktade. Ändå finns det skillnader mellan dessa träd och deras biprodukter, även om de är små. Skillnader mellan träslag – hur små de än är – kan vara mycket viktiga i vissa situationer, till exempel vid läggning av trägolv. 

Även om de ovan nämnda barrträden nästan aldrig skulle användas till trägolv är det lika viktigt att vara medveten om de små skillnaderna mellan dem som det är med lövträd som ek, körsbär eller lönn. När du lägger ett nytt trägolv är ett av de viktigaste övervägandena hur träet interagerar med fukt. Inget förstör ett dyrt trägolv som fuktproblem. Genom att mäta rätt kan man få en indikation på fukthalten i virket och vidta nödvändiga åtgärder för att undvika problem som krympning eller svullnad och därifrån vidta nödvändiga åtgärder för att bevara kvaliteten på materialen och förebygga fuktrelaterade problem.  Fukt i trä kan till exempel mätas med instrument med instickselektroder som mäter motståndet i träet, vilket anger fuktnivån. 

Professionella fuktmätare från Elma Instruments är kalibrerade för att ta hänsyn till skillnaderna mellan träslag och säkerställa en tillförlitlig avläsning varje gång. Timber Master från Protimeter ligger i framkant och låter dig ställa in fuktmätningen till en av sju olika träkategorier!

Se vårt produktsortiment här

Fuktmätning i betong

Fuktmätning i betong

Elmas breda sortiment av betongfuktmätare söker och mäter fukthalten i betonggolv och avjämningsgolv och hjälper till att undvika fuktrelaterade problem som kan orsaka golvhaveri.

Innan betonggolv och Cementbaserade avjämningsmassor kan få en golvbeläggning måste underlaget vara tillräckligt "torrt" för att förhindra skador på golvbeläggningen och säkerställa en korrekt vidhäftning med limmen. Vatten är en viktig komponent vid tillverkning av betong och betongen måste hållas fuktig under den kritiska härdningsfasen för att säkerställa den avsedda betongens hållfasthet. Däremot är överskottsfukt i underlaget den vanligaste orsaken till golvbrott, vilket årligen kostar mycket pengar och orsakar stora störningar för villaägare och företag.

För betong kan fuktmätare med instickselektroder eller oförstörande RF-fuktmätare endast användas som fuktdetektorer. Så även om de kan hjälpa en inspektör att snabbt lokalisera ett problemområde, ger de en kvalitativ avläsning av den potentiella fuktnärvaron inom deras mätdjup. För att få en korrekt inblick i de faktiska fuktförhållandena i betongen måste ett in-situ test med hygrometer användas.  In-situ testning kan bl.a. är gjord med Tramex Hygto-I2-sond i kombination med det trådlösa övervakningssystemet TREMS. 

Fuktmätare speciellt för betong är bl.a. CMEX5, CME5, MMS3, Dataloggers, TREMS.

Se vårt produktsortiment här

Fuktmätning i gips och murverk

Fuktmätning i gips och murverk

Fuktmätning i betong, gips och murverk är väsentligt för att säkerställa byggmaterialens integritet och undvika fuktrelaterade problem. Byggmaterial som kan absorbera och släppa ut fukt beroende på de omgivande förhållandena kallas hygroskopiska. Trä, betong, gipsskivor, tegel och mursten kan vara exempel på hygroskopiska material. Det varierar för trä, gips och tegelsten när de är torra, mättade eller våta.. Vid till exempel 4 % fukthalt är trä extremt torrt, medan tegel är fuktigt och gips är direkt blött.

Fuktavläsningar i dessa material kan med fördel göras med en relativ referensskala. För att göra fuktmätning enkel används trä som standardreferens för fuktmätning, så man behöver inte tolka olika mått på olika material. Det skulle ta mycket tid och kräva att du har flera olika mätinstrument tillgängliga.  Träfuktskalan 'WME' (Wood Moisture Equivalent) är den vanligaste och erkänns av professionella organ. Med hjälp av ett av världens vanligaste byggmaterial som jämförelsegrund, hjälper WME-mätningar dig att förstå vad fukthalten i ett rum betyder över olika byggmaterial!

Vi guidar dig i vilket mätinstrument du kan använda för dina uppgifter med att mäta i flera olika material. Digital mini, Survey master och TRAMWX, alla använder WME som fuktighetsskala! 

Se vårt produktsortiment här