Kalibreringsintervall

Här kan du läsa om våra rekommendationer kring hur ofta du bör kalibrera dina mätinstrument och vilka viktiga parametrar som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Kalibreringsintervall

Allmänt om kalibreringsintervall

Elektroniska mätinstrument bör som regel kalibreras minst en gång per år för att säkerställa exakta mätningar och pålitlig drift. Även om högkvalitativa komponenter används, förändras elektroniska komponenters egenskaper onekligen något över tid. För mätinstrument, där toleranserna ofta är mycket små, kan regelbunden kalibrering och eventuell justering vara avgörande för korrekt mätning.

Observera att behovet av kalibrering varierar beroende på hur ofta och under vilka förhållanden instrumentet används. I miljöer med hög belastning eller extrema temperaturer kan det vara nödvändigt att öka kalibreringsfrekvensen.

Det är dock viktigt att alltid följa gällande lagstiftning, nationella standarder och branschspecifika krav. Kundkrav kan också ställa högre krav på kalibreringsintervall för mätinstrument. Dessutom bör du som minimum alltid följa tillverkarens rekommendationer där dessa finns.

Var också uppmärksam på arbetsuppgifternas karaktär. Om instrumentet används till uppgifter som påverkar personsäkerhet, brandrisk och liknande, eller till felsökning, kontrollmätning eller andra mätningar som inte direkt påverkar säkerheten, är det viktigt att göra en riskbedömning och välja kalibreringsintervall utifrån detta. Ett välmotiverat val av kalibreringsintervall bör alltid dokumenteras i företagets kvalitetssäkringssystem.

Installationstest och kalibreringsintervall

En installationstestare bör som regel kalibreras minst en gång per år för att säkerställa exakta mätningar och pålitlig drift. I miljöer med hög belastning eller extrema temperaturer kan en ökad kalibreringsfrekvens vara nödvändig.

Kalibrering och bump-test av gasdetektorer för personskydd

Gasdetektorer bärs av personer som arbetar i miljöer med osynliga, luktfria eller farliga gaser. För att säkerställa att gasdetektorn fungerar korrekt bör den bump-testas och kalibreras enligt tillverkarens anvisningar.

Ett bump-test är ett snabbt funktionstest som kontrollerar att gasdetektorn reagerar korrekt på en känd gasblandning. Testet verifierar att sensorerna kan detektera gasen, att larmet aktiveras korrekt (visuellt, akustiskt eller vibrerande), och att gasflödet till sensorerna är intakt. Det rekommenderas att genomföra en bump-test dagligen eller före varje användning, särskilt i kritiska miljöer. Bump-testet utförs av användaren.

Kalibrering är en justeringsprocedur där detektorn nollställs och ställs in för att korrekt mäta specifika gaskoncentrationer. Gasdetektorer för personskydd bör kalibreras regelbundet för att säkerställa korrekt funktion. Kalibreringsintervallet beror på flera faktorer, inklusive tillverkarens rekommendationer, vilka gaser som detekteras och miljöförhållandena där detektorn används.