Multimetrar till hantverkare, tekniker och industri
Här på sidan kan du se vårt stora urval av multimetrar. Du kan ladda ner programvara och manualer till din multimeter, liksom du också hittar broschyrer till alla våra produkter via länken.
Det är särskilt fem saker, du skall se efter, när du köper en multimeter; pris, funktioner, analog/digital, behov för TRMS-mätning samt robusthet. Du skall kunna använda den till de saker du har användning för, den skall vara hållbar, och välj gärna en där du får så många funktioner och inställningar som möjligt.
Du hittar multimetrar till alla uppdrag, oavsett om det skall vara en smidig liten fickmultimeter eller en stor, avancerad digital multimeter med många extra funktioner - t.eks. min, max, peak och datahold. PC-kommunikation och datalogger är också praktiskt vid många uppdrag.
TRMS, True RMS eller sann RMS på svenska, har också blivit en viktig funktion i multimetrar. TRMS är en förkortning för True Root Mean Square (det så kallade realeffektivvärdet). Om du har en multimeter utan TRMS kan du bara se effektivvärden av sinusformade spänningen. Det kräver en multimeter med TRMS, om du vill mäta på icke sinusformade signaler, som t.ex. elektronik som dimmrar och värmepumpar.
Bland de många nyheterna vad gäller multimetrar, kan nämnas grafiska multimetrar med oscilloskopfunktioner, multimetrar med inbyggd isolationstestare och inbyggd LAN-testare samt processmultimetrar med inbyggd kalibrator.
I övrigt hittar du också LCR-multimetrar, bänkmultimetrar och multimetrar med inbyggd infraröd sensor. Hela vårt sortiment av digitala och analoga multimetrar uppfyller kategori III eller kategori IV för högsta säkerhet.
Har du ansvändning för ett kalibreringscertifikat till din multimeter, kan vår service- och kalibreringsværksted hjälpa dig med det.
Vad är en multimeter?
En multimeter är ett mätinstrument som används till att mäta t.ex. ström, spänning och resistans. Den mäter helt konkret hur mycket ström det går genom en elektronisk anslutning, samt hur mycket resistans och spänning det är.
Du slipper med andra ord att använda en amperemeter, voltmeter och ohmmeter, om du väljer en multimeter. Multifunktionen gör multimetern till ett oumbärligt verktyg för hobbyentusiasten därhemma samt i professionella miljöer och industrier.
Det finns två typer av multimetrar – den analoga och den digitala. Dem kan du läsa mer om i nästa avsnitt. Det är dock den digitala multimetern som är den mest använda i dag. Om du letar efter ett extra bra erbjudande på multimetrar, hittar du det bland våra erbjudanden.
Gör livet enklare med en digital multimeter
Som vi tidigare skrivit, används en multimeter till att mäta bl.a. elektriska strömmar, resistans och spänning. Det finns i grund och botten två typer av mutlimetrar – den analoga och den digitala.
Den analoga är ett vridspoleinstrument, som anger det uppmätta på en skala, medan den digitala multimetern visar ett direkt, numeriskt värde av mätresultatet, tack vare en AD-omvandlare med tillhörande hjälpkrets.
En analog och en digital multimeter har flera gemensamma drag. De har bl.a. två eller fler externa anslutningar, som ansluts till det man skall mäta på. Utöver har de också vred, som används till att välja vad man mäter på (spänning, ström etc.).
Det är ofta tal om spänningar och strömmar, som är långt mindre än de din analoga och digitala multimeter är inriktad för. Därför är multimetrar normalt sett utrustade med en förstärkare, som gör att de kan mäta dessa låga spänningar och strömmar.
Vad skall jag välja?
Om du funderar på vilken multimeter du skall välja, sitter våra duktiga tekniker alltid redo att hjälpa dig. Vi är bara ett samtal eller besök borta. Vi kan t.ex. hjälpa till med specialiserad support på din nya multimeter från Elma Instruments.
Du får vanligtvis flera fördelar med en digital multimeter jämfört med en analog. Det är bl.a. lättare att läsa av displayen på en digital multimeter, liksom den också är mer robust. Du behöver heller inte tänka på, om det är ström i apparatet, då den digitala modellen normalt sett har en batteriindikator, som i god tid talar om för dig att det är dags att byta batterierna.
Om du väljer en digital multimeter med Bluetooth, kan du via vår gratis app, Elma Link, ansluta multimetern med mobilen. På det sättet kan du bl.a. utföra mätningar på säkert avstånd från farlig späning, liksom du kan använda multimetern som ett säkert och smidigt dokumentationsverktyg.
Det kan vara en god idé att kika på IP-klassificeringen. Den talar nämligen om för dig hur skyddad multimetern är mot damm och vatten. En modell med kapslingsklass IP67 är t.ex. fullständigt skyddad mot damm och kan sänkas ner i vatten med 1 meters djup i upp till 30 minuter.
Har du eller dina medarbetare nytta av kompetensgivande kurser? Ta då vägen förbi Elmaskolan, där vi har spännande kurser inom bl.a. maskintest och installationstest. Du hittar också mättips samt vägledning och rådgivning kring mätutrustning i kunskapsbank.
Multimeterkategorier – CAT säkerhetsklassificeringar
Alla multimetrar har en CAT säkerhetsklassificering. Kategorierna talar om vad du får mäta med de olika modellerna. Helt konkret, är multimeterkategorierna definierade efter den belastningstyp som skall mätas.
- CAT I: Elektroniska enheter – från ett litet kretskort till större enheter med högspänning (lågenergi)
- CAT II: Enfasig AC-belastning – bärbara verktyg eller apparater
- CAT III: Trefas distribution – större byggnadsbelysningssystem och 3-fasiga motorer
- CAT IV: Trefas inomhus eller utomhus installationer och matningsnät – elektriska mätare, alla lågspännings- och högspänningsanslutningar samt utomhusanslutningar
Alla våra multimetrar har en CAT säkerhetsklassificering på antingen III eller IV. Du kan se multimeterkategorin för produktena på produktsidan.
Vad betyder symbolerna på min multimeter?
En multimeter har många funktioner och symboler, och du kommer sällan använda dem alla. Nedanför kan du se de mest använda:
- DCV (likspänning): Mäter likspänning på saker som batterier och andra DC-kretsar - anges normalt med ”V+ och V-”
- ACV (växelspänning): Mäter spänning från växelkällor (alt, man kan sätta i en stickkontakt och strömmen från kontakten). Anges normalt med ”V~”
- Resistans (ohm): Mäter resistansen i en krets. Anges normal med ”Ω”
- Kontinuitet: Används för att testa om kretsen är sluten. Anges med en våg- eller diodsymbol samt ofta en akustisk signal
- DCA (likström): Liksom DVC, men talar om strömstyrkan i stället för spänningen
- ACA (växelström): Liksom AVC, men talar om strömstyrkan i stället för spänningen
Om det är andre symboler du funderar på, kan du ofta hitta mer information i manualen. Du är självklart också alltid välkommen att kontakta våra tekniker, om du har frågor om din multimeter.